Kulinarne szaleństwa -pasta jajeczna |
|
|
czwartek, 11 lutego 2016 21:04 |
W ramach koła kulinarnego przedszkolaki przygotowały na podwieczorek pastę jajeczną . Ciocia Kasia najpierw pokazała dzieciom produkty , które miały być wykorzystane podczas zajęć kulinarnych , potem przeprowadziła pogadankę na temat zdrowego żywienia m.in. zwracając uwagę na konieczność ograniczenia w posiłkach soli , a używania więcej naturalnych przypraw . Po części teoretycznej Ciocia Kasia zaprosiła wszystkich do obróbki najważniejszego składnika pasty a mianowicie do krojenia jajek w kostkę. Przedszkolaki z zapałem wzięły się do pracy . Kiedy miska wypełniła się pokrojonymi jajkami , dzieci z Ciocią Kasią łączyły i mieszały pozostałe składniki . Dodano starty ser , pokrojoną cebulę , odrobinę majonezu z dodatkiem jogurtu i doprawiono to szczyptą soli i większa ilością mielonego pieprzu . Pozostało tylko wymieszać i....skonsumować ze smakiem kromkę chleba posmarowaną pastą jajeczną posypaną pokrojonym , wyhodowanym w przedszkolu świeżym szczypiorkiem . To była uczta mniam , mniam .
|
Poprawiony: czwartek, 11 lutego 2016 21:26 |