strona główna jadłospis
Drukuj Email

 

JADŁOSPIS

Miesiąc : listopad 2021

 

TERMIN :  od dnia 29.11.21 do  dnia 03.12.21

 

Dzień tygodnia

Śniadanie

Owoce , napoje

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

29,11,21

Alergeny

Angielka z masłem i polędwicą drobiową, ogórek zielony, kawa mleczna, herbata z cytryna

1,7

Owoc

Zupa ogórkowa , placuszki z jabłkiem

Kompot

1,3,7,9

Kanapka z masłem i serem żółtym , papryka, herbata owocowa

1,7

WTOREK

30,11.21

Alergeny

Płatki jęczmienne na mleku, chałka z masłem i serkiem danio, herbata z cytryną

1,7,

Owoc

 

Pomidorowa z ryżem , kotlet schabowy, ziemniaki, marchewka z groszkiem , kompot

1,3,7,9,

Kanapka z masłem i jajkiem , rzodkiewką i sałatą, herbata biała

1,7,3

ŚRODA

01.12.2021

Alergeny

Bułki mieszane z masłem i pasztetem z indyka, ogórek kiszony, kakao, herbata

 

1,7

Owoc

Rosół z makaronem , potrawka z indyka, ziemniaki z koprem , surówka z marchwi i jabłka, kompot

 

1,3,7,9

Jogurt owocowy , ciastko owsiane

 

 

1,7

CZWARTEK

02.12.2021

Alergeny

Płatki kukurydziane na mleku, bułka kajzerka z masłem i serkiem almette, herbata z cytryna

1,7

 

Owoc

Zalewajka , kasza bulgur, gulasz z szynki, buraczki, kompot

 

1,7,9,

Kisiel truskawkowy, wafle ryżowe

 

1,7

 

PIĄTEK

03.12.2021

Alergeny

Angielka z masłem i sałatka z tuńczyka, ogórek konserwowy, kawa zbożowa, herbata z cytryną

1,7,3,4

 

 

 

Owoc

 

Kapuśniak, pierogi z serem , kompot

 

 

1,3,7,9

 

 

Pieczywo mieszane z masłem i dżemem, miodem  sok pomarańczowy

 

1,7

 

 

 

ALERGENY

*Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka.

 

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.