Dzisiaj odbyły się pierwsze zajęcia wg planu pracy kółka kulinarnego. Ciocia Kasia jako szef kuchennych zabaw zaplanowała w gr VI słodkie , ale zdrowe menu. Najpierw dzieci zapoznały się z zasadami bezpieczeństwa oraz omówiły sposoby dbania o higienę osobistą. Mając podstawową wiedzę jaką powinien posiadać każdy szef kuchni , dzieciaki przystąpiły do krojenia składników sałatki. Wśród nich można było zobaczyć ( a nawet posmakować ) banana, pomarańczę, jabłko, mandarynkę. Owoce pokrojone w kostkę , plastry wylądowały w dużej miseczce ,w której zostały dokładnie wymieszane . Zapach roznoszący się po sali kusił do skosztowania sałatki. Ciocia Kasia podzieliła sałatkę na porcje i udekorowała słodką bita śmietanką ..mniammmm aż ślinką leci. Prace kuchenne okazały się fajnym sposobem na spędzanie czasu . Teraz Ciocia Kasia szykuje inny przepis dla następnej grupy.